Algemeen

BAQME is een deelplatform voor elektrische bakfietsen. Via de BAQME app kun je op elk moment een elektrische deelbakfiets vinden en meteen gebruiken. De fietsen mag je overal parkeren, zoals je dat met je eigen fiets zou doen. Als je weer naar huis gaat, doe je de fiets netjes op slot zodat buurtbewoners de bakfiets ook kunnen gebruiken. Verder hoef je je nergens zorgen over te maken. Wij onderhouden de fiets en laden de accu op.

  1. Download de app via de App Store of Play Store.
  2. Maak een account in de app en verifieer je identiteit door een rit te starten. Dit kun je thuis doen, de rit zal niet werkelijk starten.
  3. Stort een bedrag in jouw wallet. 
  4. Klik op een e-bakfiets in jouw buurt.
  5. Start direct je rit of reserveer de e-bakfiets tot 20 minuten.
  6. Open het slot met de app.
  7. Gebruik de e-bakfiets zo lang als je wilt. Je kunt tussentijds gewoon parkeren door je rit te pauzeren.
  8. Laat de e-bakfiets achter in het servicegebied.
  9. Beëindig de rit in de app, zet de e-bakfiets op slot (ook met het kettingslot) en neem een foto van de hele fiets.

BAQME biedt buurtmobiliteit aan voor iedereen. Vanaf 18 jaar kun je een account aanmaken. Ook als je nooit eerder op een bakfiets hebt gezeten, kan je prima op weg met onze elektrische bakfietsen.

Je kunt je inschrijven voor speciale testdagen door een email te sturen naar support@baqme.com.

Volg ons op social media #baqmenow, in de komende maanden houden we onze officiële launch week.

Uiteindelijk zullen wij onze bakfietsen door heel Nederland plaatsen. Door onze app te downloaden kun je zien waar wij momenteel bakfietsen hebben staan. Je kunt jouw eigen buurt aanmelden via baqme.com.

Zodra wij genoeg aanmeldingen hebben in jouw buurt, zullen wij daar bakfietsen plaatsen. Zorg er dus voor dat je vrienden, familie en buren zich ook aan te melden. Hoe meer aanmeldingen op jouw postcode en omgeving, hoe eerder we bij jou in de buurt zijn.

Je kunt je buurt aanmelden via baqme.com. Vraag je familie, vrienden en buren om zich ook aan te melden. Hoe meer aanmeldingen wij ontvangen in jouw buurt of stad, hoe eerder de BAQME bakfietsen bij jou staan.

Onze algemene voorwaarden vind je hier of in de BAQME app. Om je aanmelding via de app te voltooien, vragen wij je om onze algemene voorwaarden goed door te nemen en te accepteren.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar support@baqme.com of maak een support ticket aan in de BAQME app. In dringende gevallen zijn wij tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar via 085-0604 BAQ (085-0604227).

Fietsen

Je kan overal heen met de BAQME bakfietsen. In de BAQME app kun je zien waar je je rit kan eindigen. Parkeren mag overal in de stad zoals je dat ook met je eigen fiets zou doen. In sommige steden zijn er zones met een parkeerverbod. Deze plekken geven wij in de app aan met een rode arcering.

BAQME bakfietsen zijn allemaal elektrisch. Dat betekent dat je langer kan fietsen dan met een gewone bakfiets omdat je hulp krijgt bij het trappen, de zogeheten pedal assist of trapondersteuning.

Pedal assist helpt je makkelijk accelereren tot een snelheid van maximaal 25 km per uur. Wij raden je  aan om nooit te hard te fietsen zodat je altijd de controle kunt bewaren over de bakfiets. 

Met een volle accu kun je ongeveer 40 tot 50 km gebruik maken van de pedal assist. Wij proberen de accu zo vaak mogelijk volledig opgeladen aan te leveren, maar kunnen dat niet altijd garanderen.

Gelukkig kan je ook prima op pad zonder een elektrische aandrijving want al onze fietsen hebben minstens 7 versnellingen.

Met de app kan je tot 20 minuten de BAQME bakfietsen reserveren. Daar vragen we wel een kleine vergoeding voor van €0,25 per reservering. Zo zorgen wij dat de bakfietsen zo vaak mogelijk beschikbaar zijn voor iedereen.

Een rit mag maximaal 24 uur duren, ook met een dagpas of maandpas. Dit stelt ons in staat om de accu te verwisselen.

Zodra je de rit start op de BAQME app zal het ringslot automatisch openen en het kettingslot loskomen. Wikkel het kettingslot stevig om de zadelstang.

Sluit de rit af met je telefoon als je weer terug bent in jouw buurt. Na een paar seconden kan je het ringslot sluiten. Bevestig het kettingslot aan een fietsenrek of een stevig object en klik het vast in het ringslot.

Je kan de fiets op slot zetten zonder de rit te beëindigen. Druk op pauze, wacht een paar seconden en doe het ringslot dicht. 

Klik op Hervatten om het slot weer te openen en je rit te vervolgen.

We raden je aan om de rit altijd te pauzeren als je ergens wilt stoppen, want dan betaal je slechts €0.05 per minuut.

Je kunt altijd zelf het ringslot dicht doen via de zwarte knop aan de zijkant van het slot. Nadat je op de knop gedrukt hebt kun je het ringslot sluiten.

In de app zijn middels een gekleurde arcering de zones aangegeven waar jij de bakfiets kan plaatsen. Dat is onze servicegebied. Je kunt de e-bakfiets achterlaten in het hele servicegebied, ongeacht waar je de e-bakfiets hebt opgehaald.

Let er wel op dat je de e-bakfiets altijd netjes achterlaat. Zorg ervoor dat voetgangers en scootmobielen geen hinder van de bakfiets ondervinden. Wij vragen je ook om een foto te nemen van de fiets aan het eind van je rit.

Druk op de knop bovenop de fietscomputer om de pedal assist aan te zetten. Je leest hier meer over in de BAQME app onder Hoe het werkt.

Een aantal van onze bakfietsen hebben drie wielen. Fietsen op een bakfiets met drie wielen voelt iets anders dan een gewone fiets. Het rechtdoor fietsen is identiek aan een gewone fiets, maar de bochten zullen de eerste keer anders aanvoelen. Als je een bocht neemt, duw je het stuur een beetje van je af en hang je met je bovenlichaam licht in de bocht. Loopt de weg een schuin af, zoals bij drempels, leun dan met je bovenlichaam aan de hoge kant voor optimaal comfort.

Let op dat je niet te hard gaat in de bochten, zodat je altijd de controle houdt over de bakfiets. Wij adviseren je om je vaart te verminderen bij bochten en drempels.

Met de extreem lichte eerste versnelling fiets je zo weg uit stilstand zonder extra kracht te zetten. Dat is wel zo makkelijk bij drukke stoplichten. Draai hiervoor de versnelling aan het rechterhandvat helemaal omhoog. Zodra je een aangename snelheid hebt bereikt draai je de versnelling naar beneden.

Als je de bakfiets wilt keren, kan dit heel makkelijk door met één hand het stuur vast te houden en met de andere hand de onderkant van het zadel op te tillen om te draaien. Onze fietsen zijn superlicht en het zwaartepunt ligt bij de bak, dus je hoeft vrijwel geen kracht te zetten.

Indien de e-bakfiets of app niet correct functioneert kun je ons bellen via 085-0604227.

Bel 085-0604227, wij helpen je direct verder.

Buiten kantooruren kun je altijd een support ticket aanmaken in de app of een mailtje sturen naar support@baqme.com.

Je kunt altijd zelf het ringslot dicht doen via de zwarte knop aan de zijkant van het slot.

In ons systeem is er een maximumbedrag vastgesteld van €55 per 24 uur. Dat betekent dat jij nooit meer betaalt dan dat bedrag.

Binnenkort kun je jouw telefoon ook opladen aan de BAQME bakfietsen. Volg ons op social media (#BAQMENOW) om alle updates te ontvangen.

De afmetingen van de binnenkant van de bak van de driewielers zijn  83 x 72 x 36cm. In de bak bevindt zich een bankje over de gehele breedte.

De afmetingen van de bakfietsen met twee wielen zijn 99 x 64 x 50cm. Ook hier bevindt zich een bankje over de gehele breedte.

Veiligheid

Ja, BAQME bakfietsen zijn net zo veilig als je eigen fiets. Er kunnen maximaal 2 jonge kinderen worden meegenomen in de bak. Er is daarbij nog genoeg ruimte voor andere spullen, zoals je boodschappen. Voor elk kind is er een driepuntsgordel aanwezig in de bak. Wij vragen je om de instructies in de app goed te lezen voordat je op pad gaat.

Als je hele harde bochten neemt, dan loop je risico dat de fiets omvalt. Zorg er daarom voor dat je nooit te hard gaat en rem goed af voor bochten.

Bakfietsen met drie wielen hebben geen standaard nodig. Zorg er dus voor dat je al op de bakfiets zit of de fiets goed vasthoudt als de kinderen instappen.

Als je de kinderen moet helpen instappen, let op dat de bak naar voren kan kantelen bij teveel gewicht als je de stuur niet vasthoudt of al op de fiets zit.

Voor onze bakfietsen met twee wielen, hoef je de fiets niet vast te houden omdat de fiets op een standaard staat. 

Een helm dragen is niet verplicht om de BAQME bakfietsen te rijden. Wij raden je wel aan om in ieder geval de kinderen een helm te laten dragen als ze meegaan in de bak.

Helaas kan dat nog niet met de BAQME bakfietsen. Zodra je kinderen zelfstandig kunnen zitten, kun je ze zonder stoeltje meenemen in de BAQME bakfietsen.

Kosten en betalingen

De BAQME app kun je gratis downloaden.

Voor het gebruik van de BAQME bakfietsen betaal je €0,15 per minuut of €0,05 per minuut als je je rit pauzeert.

Daarnaast betaal je per rit eenmalig een unlock fee van €0,50.

Je kunt optioneel een e-bakfiets voor 20 minuten reserveren. De kosten hiervoor zijn €0,25.

Wil je de fiets liever de hele dag houden, dan kan dat ook. Kijk in de BAQME app onder Promos. Daar vind je doorgaans aantrekkelijkere aanbiedingen om een dagpas te kopen.

Zodra je de app hebt gedownload en je identiteit is geverifieerd, kun je direct een bedrag toevoegen aan je wallet via de app.

Je kunt betalen met een creditcard of via iDeal. De kosten van al je ritten worden direct met jouw wallet verrekend.

Om ongemakkelijkheden te voorkomen mag je wallet bij ons tijdelijk een negatieve balans hebben. Zo kun je in ieder geval je rit afmaken.

Voor de volgende rit vul je de balans weer aan, hierna kun je de bakfietsen weer gebruiken.

Wij raden je aan om dat niet te doen. De verantwoordelijkheid bij diefstal en schade ligt namelijk bij jou.

Vraag je anderen om op zijn/haar telefoon de BAQME app te downloaden en een eigen account te maken.

In de BAQME app. Ga naar Mijn account. Hier kun je ook je wachtwoord veranderen.

Voor vragen over je factuur kun je mailen naar support@baqme.com. Wij lossen het zo snel mogelijk voor je op.

Stuur een mail naar support@baqme.com en wij helpen je verder.

Diefstal en verzekeringen

Schade aan derden en inzittenden vallen onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Voor (bak)fietsers is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Wij raden dit echter wel aan. 

Zorg ervoor dat je instructies om de BAQME bakfietsen te gebruiken goed doorgenomen hebt. Fiets rustig, dan blijf je veilig.

Zorg eerst dat alle betrokkenen veilig zijn. Bel direct 112 indien er gewonden zijn.

Neem in geval van diefstal direct contact met ons op via 085-0604227. Wij hebben de fiets zowel zichtbaar als onzichtbaar beveiligd.

Als de e-bakfiets wordt gestolen terwijl jij deze goed op slot hebt gezet (met het kettingslot aan een vast voorwerp), ben je niet aansprakelijk voor diefstal. Je bent wel verplicht om aangifte te doen bij de politie.

Bel hierna 085-0604227, wij helpen je direct verder.