Kinderen in Barcelona zijn een vrijdagse ‘fiets beweging’ gestart. Meer steden en landen zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen!

door Maria Victoria Garcia – gebruikerservaring specialist

Voor veel Nederlandse kinderen is ‘s ochtends naar school fietsen de norm. Maar dit is zeker niet het geval in veel andere landen. Hier moeten kinderen vaak vroeg opstaan, om in de kou op een bus te wachten die hoogstwaarschijnlijk toch te laat gaat komen. Wanneer hij dan toch uiteindelijk arriveert, stappen ze in een bus vol schreeuwende kinderen, in de hoop dat er nog ergens een plekje vrij is. Dit is zeker niet de ideale manier om je schooldag als jonkie te beginnen.

De inwoners van Barcelona moeten een soortgelijke gedachte hebben gehad wanneer ze over een nieuwe traditie besloten. Wat begon als een groep van 5 kinderen, is onderhand uitgegroeid tot een totale rage. Elke vrijdag stappen nu honderden, al niet duizenden, kinderen op de fiets om samen met hun vrienden richting school te rijden. Ze hoeven zich niet alleen geen zorgen meer te maken over of er nog plek is op de bus, ze beginnen hun dag ook gelijk met wat beweging.

Hier zitten eindeloos veel voordelen aan. Allereerst wordt je lichaam er wakker van. Als de kinderen eenmaal op school aangekomen zijn, zijn ze niet meer slaperig, wat wel het geval was wanneer ze lekker lui in de bus konden zitten. Het brengt ook hogere concentratie niveaus met zich mee en sinds de start van deze fiets beweging zijn de prestaties op school verbeterd. Bovendien zorgt sporten voor een beter immuunsysteem, waardoor de kinderen minder snel ziek worden. Tot slot zorgt het ervoor dat de kinderen sneller zelfstandig worden, en kunnen ze veel vriendjes maken als ze met elkaar naar school fietsen.

Kinderen op de fiets in Barcelona

Zoals ik al zei, naar school fietsen is in Nederland al heel lang de norm en het is goed om te zien dat andere landen nu ook meedoen met deze trend. Elektrische bakfietsen zijn ook nog een alternatief voor ouders met kleine kinderen die hier zelf ook graag aan meedoen. Totdat de kinderen oud genoeg zijn om zelf op de fiets te stappen, kun je ze in een BAQME naar school brengen om toch nog even een lekker frisse neus te halen voordat de dag begint.

Door samen op de fiets te stappen, krijg je zo ook nog wat extra ‘quality time’ met de familie. Als je het ons vraagt, is er niks belangrijker dan tijd doorbrengen met familie en/of vrienden, dus maak hier ook vooral gebruik van. Het feit dat de fietsen elektrisch zijn aangedreven maakt het ook nog eens lekker makkelijk.

We hopen dat dit verhaal je heeft geïnspireerd het Catalaanse voorbeeld te volgen (als je dat nog niet deed), en hopelijk zien we binnenkort steeds meer kinderen en ouders op de fiets richting school.