Nederland heeft nog veel te leren van Colombia, waar de ‘autovrije dag’ een wekelijks fenomeen is.

Door Maria Victoria Garcia – gebruikerservaring specialist

Wat betekent het voor jou om elke dag te auto te pakken? Misschien is het een moment om even alleen te kunnen zijn, of om je favoriete nummers ongegeneerd hard af te spelen. Maar, weegt dit wel echt op tegen het gedoe dat erbij komt kijken, zoals het navigeren door het doolhof dat we de Rotterdamse wegen noemen?

Daarnaast moet je elke dag dealen met:

  1. Scooters waarvan de spiegel bijna een dikke kras op je auto achterlaat
  2. Weg terroristen, zoals fietskoeriers
  3. De lachende ouder die met lol op een e-bakfiets de kinderen naar huis brengt met een taart in de bak

Daarom de volgende suggestie: switch lekker naar een e-bakfiets, of nog beter, een BAQME. Met onze fietsen heb je het voordeel van de snelheid van een elektrische fiets, en kun je ook gelijk alles met gemak meenemen; zelfs je kinderen, of die spuuglelijke lamp die je als housewarming gift hebt gekregen, die je het liefst bij de kringloop achter laat.

Nadat te hebben gedaan heb je ook nog tijd over om even langs de bakker te gaan en een taart op te halen voor wat er die dag ook te vieren valt. Onderweg naar huis rijd je langs alle miserabele autogebruikers die vast zitten in het verkeer, en denk je bij jezelf ‘Ben ik even blij dat ik met een BAQME ben gegaan’.

Wat kunnen we doen?

Graffiti in Bogotá en Rotterdam

Jij bent blij, maar diep van binnen zou je willen dat iedereen lekker stressvrij door zijn of haar dag heen zou kunnen fietsen als jij. Maar hoe overtuigen we mensen de bakfietsen te kiezen boven de auto? Een nationale autovrije dag klinkt als de oplossing. 

In Bogotá, Colombia staat zondag tegenwoordig gelijk aan een dag van schone lucht en rust op de wegen. Van 7 in de ochtend tot 2 in de middag heeft de stad een verbod gelegd op het gebruik van alle gemotoriseerde voertuigen in de stad. Tijdens deze zogeheten Ciclovía moeten inwoners zich verplaatsen door te wandelen, fietsen of skaten. Je loopt zo ook geheid tegen allerlei gezellige street food tentjes aan, of een outdoor salsa klas. En als je toch echt je muziek moet hebben, dan neem je toch gewoon lekker een headset of oortjes mee.

Daarnaast heeft deze nieuwe regel bijgedragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad, en zijn de stress niveaus in de stad gedaald. Onderaan de streep is de stad een stuk duurzamer geworden als resultaat. Precies om deze redenen zijn wij bij BAQME groot voorstanders voor een autovrije dag in Nederland.

Uiteindelijk zal de mens altijd een sociaal dier blijven, en wat is nou een betere manier om dit te manifesteren dan lekker uit die eenzame auto te stappen en met elkaar de straat op te gaan? En de mooiste manier om dit te doen is natuurlijk op een BAQME, zonder auto’s of scooters in zicht.